Yangın Patlaması

Kendimi olduğum gibi seveyim. ⠀

Sahiden mutlu olayım. ⠀

Bu belirsiz dünyada huzur bulayım. ⠀

Güven içinde olayım.

Nasıl? Kiminin kulağına çok iyi, kimine yapay, kimine sahte, kimine sıcacık geliyor.

Metta, yani sevgi dolu nezaket uygulamasında, pratik edilen benzer ifadeleri sosyal medyada bolca görüyorsunuz.

Peki her şeyin çözümü gibi sunulabildiği için kafamızı karıştırabilen bu ifadeleri söylemek, bize kendimizi hep iyi mi hissettirir?

Kesinlikle hayır.

Bir yangında, itfaiyeciler oksijeni azalmış bir odanın kapısını açtıklarında büyük bir patlamaya daha sebep oluyorlar. Bunun adına Backdraft deniyor. (Yangın Patlaması)

Yangın patlaması, uzun süredir acıyla, kendinden nefret ya da şüphe etme ile, şefkat almama ile oksijeni azalmış kalplerimiz için de geçerlidir.

Ve bu, hiç de az görülen bir şey değil uygulamaya yeni başlayanlar arasında.

“Kendimi seviyorum, seveyim.” demek, sevilmemiş, sevgi kovasını doldurmamış biri için Oscar Wilde’a öykünerek söylüyorum kalbine bıçak saplamaktır.

O sevgi sözcükleri kimi insanda “Ben sevilmeyen biriyim, sevilecek bir tarafım yok”u, utancı tetikleyebilir. Çocukluğumuzda ya da yetişkin yaşantılarımızda yaşadığımız utanç, tecrit edilme, yalnızlık, terk edilmişlik, değersizlik gibi durumların metta uygulamasında ortaya çıkmaması neredeyse imkansızdır.

İyi haber, bu dünyanın sonu değil. Sadece uygulamada bir aşama.

Uygulama kötü olduğu, işe yaramadığı için değil. Sadece doğal olarak bir seyri, eğrisi ve kişisel farklılıkları dikkate alan kapsayıcılığı var.

Aşama aşama neler olabileceğini, insandan insana fark edebilecekleri, deneyimsel olarak bilen birilerinin rehberliğinde bu çalışmaları öğrenmek ve uygulamak o nedenle çok kıymetli.

Hayır, evde kendi kendinize denemeyin demiyorum:) Ama “Yolculuk nasıl bir yolculuk, yaşadığım normal mi, çok acı çekiyorum önceden daha iyiydim, ya sonra?” sorularınıza cevap alarak bu yolculuklara çıkmak da kendinize şefkatin bir parçası olacaktır. Unutmayın, ikincil okları kalbimize saplamamayı pratik ediyoruz.

Bu bilgi ve rehberlikle bile yolculuk yeterince keşifli, maceralı, riskli, gözü kara. Yola bilinçli çıkmak hiç fena fikir olmayabilir.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close